Гигиенист-эпидемиолог – жұқпалы және жұқпалы емес сипаттағы жаппай аурулармен күресетін, тазарту құрылыстарының жұмысын бақылайтын, ағынды суларды тазартуға дейін және тазартудан кейін зертханалық талдау жүргізетін маман. Сондай-ақ денсаулықты сақтау, салауатты өмір салтын насихаттау, халықтың денсаулығы мен аурушаңдығын анықтайтын қоршаған ортаның факторлары мен объектілерін қадағалау жөніндегі іс-шараларды ұйымдастырады.
Міндеттерге келесі жұмыс түрлері кіруі мүмкін: тамақтандыру орындарындағы ыдыс-аяқтың сапасын және тазалығын қадағалау, азық-түлікті сақтау мерзімі мен шарттарын қадағалау, ыдыс жуу және ас үй ыдыстарын өңдеу кезіндегі санитарлық ережелерді сақтау, дайын тағамды өткізу мерзімдерін сақтау және т.б. .
Жаңадан бастаған маманның орташа жалақысы 80-100 мың теңгені құрайды.
Осы біліктілік пен одан әрі жұмыста табысты оқу үшін студент гигиена, химия, биология негіздерін білуі керек.
Гигиенист-эпидемиологтың бойында жауапкершілік, табандылық, ұқыптылық, жақсы зейін мен есте сақтау, ақпаратпен жұмыс істеуге бейімділік, тазалық, интуиция сияқты қасиеттер болуы керек.
Жоғары деңгейдегі маман болу үшін 5 жыл қажет.
Жас маман шешім қабылдауда қиындықтарға тап болуы мүмкін. Біліктілік деңгейін көтеру қажет.
Бұл мамандықтың артықшылықтары үнемі дамуда. Бұл індет ошақтары мен адамдардың денсаулығының нашарлауына жол бермеуге, дәрігердің жоғары кәсіби мәртебесіне, жоғары әлеуметтік мәртебесіне ықпал ететін қызықты жұмыс.
Бұл мамандықтың кемшілігі – күрделілігі мен жауапкершілігі.Антисанитарлық жағдайлары бар, жұқтыру қаупі бар орындарды айналып өту, тұтынушылардың денсаулығына қауіпті тауарларды сатуға тыйым салатын адамдармен қақтығыстар, қауіпсіздік стандарттарына сәйкес келмейтін жұмыс орындарын жабу.